AMD RDNA 3

AMD RDNA 3

AMD höll den 3 november i Las Vegas ett lanseringsevenemang för att ta fram nästa generations grafikkretsar för stationära datorer. Evenemanget var en uppfriskande kort men kraftfull översikt över den innovation som AMD fortsätter att föra in i grafikområdet.

På ett bisarrt men fascinerande sätt var det intressant att se att en stor del av den otippade eller negativa feedback från ryktesspridaren före lanseringen, som levererades av paparazzi med läckor, var felaktig, eftersom dessa experter inte hade tillgång till data efter lanseringen.

Det som AMD tillkännagav var verkligen slående och imponerande på flera sätt. Det är också ett bevis på hur AMD:s återkomst till kiselglans, främst tack vare vd Lisa Su, har förvandlat företaget till en verkställande jätte sedan hennes ankomst i oktober 2014, för bara åtta år sedan. Det är värt att peka på vad jag anser vara de tre största behållningarna av AMD:s tillkännagivande.

Takeaway #1: RDNA 3 är en anmärkningsvärd möjlighet för AMD att störa grafikområdet.

Om AMD:s prestandapåståenden kan tros – och experter på branschens benchmark kommer att vara domare under de kommande veckorna – kommer RDNA 3 potentiellt att störa Nvidias 80-procentiga andel av grafikkretsen för stationära datorer.

Minns att AMD:s påståenden om att RDNA 3 ger ytterligare 50-70 % förbättrad prestanda är vad Nvidia åstadkom med sitt RTX 4090.

Ännu viktigare är att RDNA 3 är den första aktualiseringen av AMD:s “chiplet”-designförmåga på grafikområdet. Chiplet-metoden, som gjorde det möjligt för AMD att göra sin Ryzen-processorfamilj till ett mycket kapabelt och mer prisvärt erbjudande mot Intels processorer, består av en 5nm beräkningsprocessor som vilar på en interposer med sex minnescache-dies på 6nm och som i sig självt minskar kostnaden.

amd rdna 3 chipset

Visserligen tenderar denna taktik att ske på bekostnad av klockfrekvenser och övergripande ren prestanda på kiselnivå. Men den viktigare punkten är att även om arkitekturen underlättar en kärnklockfrekvens på 2,3 GHz som bara är marginellt snabbare än RDNA 2, så är denna designteknik banbrytande inom grafikområdet och potentialen för framtida produkter som kommer att skalas dramatiskt har fått spelarna att bita ihjäl.

Sanningen att säga, bortom budskapet om AMD:s banbrytande chiplet-design, kan RDNA 3 ses som en finjustering av RDNA 2. Med andra ord, AMD tillför mer beräkningskraft med RDNA 3, men beräkningsenheterna ser anmärkningsvärt lika ut som företagets tidigare generationer av grafikarkitekturer.

Det förminskar ändå inte vad AMD har åstadkommit med RDNA 3. Kiselspelet handlar om att minska die-storleken för att minska kostnaderna och sänka kraven på systemets wattförbrukning, och RDNA 3 har allt detta i överflöd.

Takeaway #2: RDNA 3 kommer att vända Nvidia på huvudet när det gäller prissättning.

Alla som har bevakat PC-spelområdet vet att vinnarna tenderar att vara de företag som kan erbjuda en övertygande värdeerbjudande blandning av prestanda och konkurrenskraftig prissättning. Värde har alltid varit en kraftfull komponent i AMD:s varumärkes-DNA, så RDNA 3 utgör en riklig möjlighet att rubba saker och ting inom grafikområdet.

När allt kommer omkring är Nvidias premium “founder’s”-erbjudande – såsom dess kommande RTX 4090 med 24 GB GDDR6X VRAM – högt prissatt till 1 599 dollar. AMD skakade om publiken genom att meddela att priserna på sina nya flaggskeppskort, Radeon RX 7900 XTX och Radeon RX 7900 XT, ligger under 1 000 dollar styck (999 respektive 899 dollar).

Förvisso placerade företaget sina nya grafikkort vid evenemanget mot Nvidias “mellanklass” RTX 4080 (som har ett bra pris på 1 199 dollar i prislista), förmodligen för att AMD anser att det är rätt störningsmoment för att driva en meningsfull volym. Enligt min åsikt är det ett klokt marknadsföringsdrag för AMD, eftersom företaget, om benchmarkingdata stämmer, kan göra betydande framsteg i Nvidias hjulhus.

En annan punkt förtjänar att nämnas. Nvidias RTX 4XXX-kort har alltid haft ett rykte hos vissa spelare om att de helt enkelt är för stora och kräver en uppgradering av nätaggregatet. AMD:s nya kort kräver endast två åttapinniga ingångar eftersom deras strömbehov är mindre törstande än de senaste Nvidia-korten.

Denna observation väcker frågan om RDNA 3-arkitekturen kan skalas och användas med större nätaggregat och ännu högre prestanda. Men berättelsen om bandet kommer att vara de första recensionerna som kommer att bedöma hur effektiva dessa nya AMD-kort är.

Takeaway 3: AMD Advantage kan vara en spelförändring för “DIY wannabes”.

Som marknadsföringsansvarig som lanserade Dells spelmärke XPS i början av 2000-talet för att ta sig an Alienware (innan Dell förvärvade dem) kan jag tala om glädjen och känslan av att ha byggt många spelriggar under de senaste åren.

Jag kan dock vittna om att det inte är något för de svaga att bygga en speldator. Trots spänningen i att välja ut mina önskade exakta komponenter (t.ex. moderkort, processor, grafikkort, chassi, nätaggregat osv.) har jag alltid varit frustrerad över själva byggandet av en DIY-uppställning.

På ett lustigt sätt hade jag alltid kvar delar och skruvar som jag på något sätt inte använde, och mina färdigheter i kabelhantering var inte särskilt eleganta. Dessutom ska jag inte börja prata om att ett DIY-system kan vara en mardröm att uppgradera ur firmware- och drivrutinssynpunkt eftersom så många olika komponenter är inblandade.

AMD Advantage hoppas kunna lösa detta. Företaget använder sin betydande expertis och kunskap, som det har samlat in från omfattande forskning, för att erbjuda vad det kallar “användarcentrerade” system som har alla fördelar med ett gör-det-själv-system utan det krångel som jag har beskrivit.

För att klargöra att AMD inte ger sig in på marknaden för kompletta PC-system. AMD Advantage är ett “ramprogram” som i huvudsak certifierar stationära system från ledande systemintegrationspartner.

Dessa certifierade stationära datorer kommer att vara optimerade för användning med AMD:s toppmodeller Ryzen 7950x-processorer och Radeon XTX 7900-grafikkort. AMD:s Adrenalin-programvara kommer att ge ökad prestanda och hantera uppdateringar av firmware/drivrutiner. Men viktigast av allt är att dessa certifierade system kommer att vara utformade på ett mycket anpassningsbart sätt som bör göra datoruppgraderingar smärtfria och mer framtidssäkrade.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *