google bard väntlista

Google öppnade upp sin ChatGPT-konkurrent Bard för allmänheten i USA och Storbritannien i tisdags, även om man måste skriva upp sig på en väntelista för att få tillträde.

“Idag börjar vi öppna tillgången till Bard, ett tidigt experiment som låter dig samarbeta med generativ AI”, skrev Googles vice ordförande för produkt Sissie Hsiao och vice ordförande för forskning Eli Collins i en företagsblogg.

De förklarade att Bard kan användas för att öka produktiviteten, påskynda generering av idéer och väcka nyfikenhet.

“Vi har lärt oss mycket hittills genom att testa Bard”, konstaterade de, “och nästa kritiska steg för att förbättra den är att få feedback från fler människor”.

Även om stora språkmodeller är en spännande teknik är de inte utan brister, erkände Google-cheferna. Eftersom de lär sig från ett brett spektrum av information som återspeglar fördomar och stereotyper i den verkliga världen, dyker dessa ibland upp i deras resultat, fortsatte de. Och de kan ge felaktig, vilseledande eller falsk information samtidigt som de presenterar den med självförtroende.

“Vårt arbete med Bard styrs av våra AI-principer, och vi fortsätter att fokusera på kvalitet och säkerhet”, tillade paret. “Vi använder mänsklig feedback och utvärdering för att förbättra våra system, och vi har också byggt in skyddsräcken, som att begränsa antalet utbyten i en dialog, för att försöka hålla interaktionerna hjälpsamma och på ämnet.”

Jakten på Redmond

Sedan Google presenterade Bard för världen i februari har företaget försökt komma ikapp Microsoft, som har infört AI-funktioner i sina produkter i en febril takt.

“Google är i panik nu när Microsoft har slagit dem på marknaden, och de förlorar användare, vilket gör att de är redo eller inte, här kommer det”, förklarade Rob Enderle, ordförande och chefsanalytiker på Enderle Group, ett rådgivningsföretag i Bend, Ore.

“För bara en kort tid sedan var de övertygade om att det inte var nära att vara redo och verkade minska resurserna till det, så det är osannolikt att det verkligen är redo, men de behöver ett svar nu och tar uppenbarligen en stor risk för att förhindra att Microsoft blöder deras sökmotor”, sade han till TechNewsWorld.

Utan tvekan är Google i kapp, hävdar Mark N. Vena, ordförande och chefsanalytiker vid SmartTech Research i San Jose, Kalifornien.

“Jag tror att Google är under enormt tryck från marknaden för att få in Bard på den vanliga marknaden så fort som möjligt, eftersom det har funnits en viss uppfattning om att de blev överrumplade av ChatGPT:s mottagande på marknaden”, säger han till TechNewsWorld.

Google har talat om sitt arbete med AI och maskininlärning i många år, men hittills har det bara nått ut till konsumenterna på mycket begränsade sätt, observerade Ross Rubin, chefsanalytiker på Reticle Research, ett rådgivande företag för konsumentteknik i New York.

“ChatGPT träffade verkligen en nerv inom Google. Det är ett existentiellt hot mot Google Search”, säger han till TechNewsWorld.

Försiktigt tempo

Trots trycket på att minska klyftan till Microsoft förblir takten i Bards utveckling återhållsam.

“Googles takt är något mer försiktig än Microsofts”, konstaterade Greg Sterling, medgrundare av Near Media, en webbplats för nyheter, kommentarer och analyser.

“De känner att de har mer att förlora som varumärke om Bard blir allmänt tillgängligt och går snett”, säger han till TechNewsWorld.

Rubin förklarade att Bard rullas ut långsamt eftersom Google har en dominerande marknadsposition och vill positionera chattroboten som en fortsättning på sin befintliga sökprodukt.

“Microsoft har en liknande utrullning med sin användning av AI i Office”, tillade han.

Vid den här tidpunkten, konstaterade Vena, är skadan från uppfattningen att Google släpar efter Microsoft skedd, så Google skulle göra klokt i att använda sina resurser för att göra Bard till det bästa verktyget på marknaden och sluta oroa sig för att vara först.

ChatGPT vs. LaMDA

Vena tillade att det kan vara till fördel för produkten att skapa en väntelista samtidigt som man saktar ner en fullständig lansering av Bard.

“Det förstärker uppfattningen att Bard inte är redo för prime time”, sade han. “Men om man bortser från den uppfattningen är det förmodligen ett klokt drag från Googles sida, eftersom en fördröjd lansering gör att de kan arbeta ut buggar på ett väl avvägt och medvetet sätt, vilket är bra.”

Sterling hävdade att väntelistan också tjänar ett annat syfte. “De försöker kontrollera vem som har tillgång och hur konversationen kring Bard går till genom att begränsa tillgången”, sade han. “Men i ärlighetens namn är detta ofta det sätt på vilket tekniska produkter lanseras.”

Hsiao och Collins noterade att Bard för närvarande drivs av en lättviktig och optimerad version av Googles forsknings stora språkmodell LaMDA, men erbjudandet kommer att uppdateras med nyare, mer kapabla modeller med tiden.

“Bard verkar inte lika kraftfull som GPT-4, som OpenAI släppte nyligen, men eftersom den är ansluten till Internet är det en skillnad när det gäller vad den kan förlita sig på för att besvara frågor”, konstaterade Will Duffield, politisk analytiker vid Cato Institute, en tankesmedja i Washington, D.C.

“Bard fungerar bättre som en personlig assistent men inte lika bra på djupa analytiska uppgifter, som att ge den en uppsättning patch-noter från ett videospel och fråga den hur de kommer att förändra spelstatusen eller be den analysera en utskrift från Högsta domstolen”.

Flera svar på frågor

Vena förklarade att LaMDA är särskilt utformad för samtal i naturligt språk och syftar till att vara mer kontextmedveten än tidigare språkmodeller. Den tränades på ett brett spektrum av ämnen och skulle potentiellt kunna användas i olika samtalsapplikationer, till exempel chattrobotar, röstassistenter och kundtjänstverktyg.

Microsofts stora språkmodell, å andra sidan, fortsatte han, var inte särskilt utformad för dialogtillämpningar utan snarare för mer allmän språkförståelse. Microsoft har arbetat med flera språkmodeller som strävar efter att förbättra bearbetningen och genereringen av naturligt språk i en rad olika tillämpningar, bland annat översättning, sentimentsanalys och frågesvar.

Bard avviker också från ChatGPT genom att producera flera utkast av sina svar på en fråga. “Det ger användarna större flexibilitet när det gäller att undersöka flera olika frågeresultat, och det tycker jag är bra”, säger Vena.

Samtidigt som erbjudandet av flera utkast ger konsumenterna fler valmöjligheter och mer information, påpekade Sterling, verkar det också vara ett skydd mot användarkritik.

Han tillade att Google på det hela taget är försiktigare med sina budskap och sin presentation av Bard än vad Microsoft har varit när det gäller Bing.

“Bing är djärvare”, sade han. “Microsoft har mindre att förlora och är angelägen om att omfamna AI-chatt som en utveckling av Bing.”

“För Google”, fortsatte han, “verkar detta vara mer av ett nytt tillägg som kommer att förbättras med tiden. De tonar ner det som en sökersättning. Det är delvis för att anpassa användarnas förväntningar och för att forma den bredare marknadsuppfattningen.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *