usb-c laddare

Apple och andra tillverkare av smarttelefoner måste stödja USB-C som en del av en gemensam laddningsstandard för mobila enheter i hela EU så tidigt som hösten 2024 enligt en ny lag som tillkännagavs på tisdagen av EU-tjänstemän.

Lagstiftningen syftar till att minska e-avfallet och eliminera “kabelvirrvarret”, säger Margrethe Vestager, vice ordförande för Europeiska kommissionen. Enligt lagstiftningen, enligt ett pressmeddelande, måste “mobiltelefoner, surfplattor, e-läsare, hörlurar, digitalkameror, hörlurar och headsets, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare som är uppladdningsbara via en trådbunden kabel vara utrustade med en USB Type-C-port, oavsett tillverkningsort”.

De kommande reglerna kommer att gälla för ny liten och medelstor elektronik som säljs i EU.

Laddare som stöder snabbladdning kommer också att behöva anta samma laddningshastigheter. Åtgärden påverkar inte trådlös laddningsteknik, och konsumenterna måste kunna köpa en enhet utan medföljande laddare om de så önskar.

Den nya regeln innebär stora förändringar för Apple (AAPL)-användare. Apple svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer. Men under lagstiftningsprocessen berättade Apple för EU-tjänstemännen att den föreslagna regeln skulle göra så många som en miljard enheter och tillbehör som använder företagets egen Lightning-kontakt föråldrade, enligt en rapport från EU-parlamentet.

En undersökning från 2021 som citeras i samma rapport visade att iPhones med Lightning-kontakten stod för 18 procent av försäljningen av nya mobiltelefoner under 2019, medan 44 procent använde USB-C och 38 procent använde den äldre USB Micro-B-kontakten.
Skriften har varit på väggen om slutet för Apples Lightning-kontakt under en längre tid. Apple använder redan USB-C-standarden i vissa Macs och iPads och testar enligt uppgift iPhone-modeller som byter ut Lightning-porten. Tisdagens tillkännagivande kan dock påskynda Apples övergång till USB-C och eventuellt leda till att företaget slopar Lightning i hela världen för gott.

Försöken att införa en gemensam standard för laddning i Europa har pågått i mer än ett decennium. Tjänstemännen hade vid ett tillfälle fått industristöd för USB Micro-B-standarden, men ett frivilligt avtal mellan stora tillverkare om detta upphörde att gälla 2014 och ersattes inte. Den kommande lagen om krav på USB-C är däremot bland de första i sitt slag.
Tisdagens tillkännagivande följde på trilaterala förhandlingar mellan Europeiska kommissionen, parlamentet och rådet. Laddningsåtgärden måste fortfarande få ett slutgiltigt godkännande innan den träder i kraft, men processen betraktas i stort sett som en formalitet.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *