mozilla ventures

mozilla ventures

Mozilla anser att den högteknologiska industrin har förlorat sin själ genom att sätta vinster före människor och kommer att försöka göra något åt det. Mozilla Ventures är en riskkapitalfond på 35 miljoner US-dollar som ska finansiera nystartade företag i ett tidigt skede som tillverkar produkter och teknik som främjar värden som integritet, integration, öppenhet och mänsklig värdighet.

“Många säger att teknikbranschen har förlorat sin själ. Vissa säger till och med att det är omöjligt att göra den bättre. Mitt svar: Vi vet inte om vi inte försöker, tillsammans”, säger Mark Surman, verkställande direktör för Mozilla, i ett blogginlägg.

“Mozilla Ventures handlar om att ge bränsle till företag och produkter som sätter människor före vinster”, fortsatte han. “Och det handlar om att ge bränsle till tillräckligt många av dessa företag och produkter så att vi i slutändan kan driva internet i en bättre riktning.”

Enligt Mozilla kommer dess venture-arm inledningsvis att investera i företag som skyddar integriteten, decentraliserar digital makt, bygger mer pålitlig AI och har stor potential för kommersiell framgång. Företag som får initiala investeringar från riskfonden är bl.a. följande:

  • Secure AI Labs (SAIL), som använder avancerad säkerhets- och AI-teknik för att hålla patientdata säkra och främja medicinskt samarbete. Det syftar till att främja bioinformatisk forskning och innovation med en plattform som ger snabbare och säkrare tillgång till data.
  • Block Party, en säkerhetsapp för sociala medier som är utformad för verkligheten när det gäller trakasserier på nätet. Den gör det möjligt för personer som upplever regelbundna trakasserier att på ett säkert sätt delta i offentliga samtal på sociala medier genom att sätta sina egna innehållsgränser.
  • Heylogin, en lösning för lösenordshantering för företag. Appen riktar sig främst till små och medelstora företag, tar betalt per användare och gör det möjligt för företag att hantera delade lösenord och individuella konton.

Brinner Rom?

Även om Mozilla nämner några höga mål för sitt nya företag, kan det behövas en närmare granskning av hur dessa mål uppfylls, anser Mark N. Vena, ordförande och chefsanalytiker vid SmartTech Research i San Jose, Kalifornien.

“Hur lovvärd denna strävan än är på en hög nivå är jag alltid skeptisk till initiativ som detta för att finansiera “ansvarsfulla” startups, eftersom de personer som definierar vad “ansvarsfullt” innebär kan ha en agenda eller inte vara genuint objektiva”, sade Vena till TechNewsWorld.

“Den rapportering som jag har sett delar inte med sig av många detaljer om hur processen ser ut och vem som specifikt kommer att ingå i urvalsprocessen”, fortsatte han, “men jag är orolig för att detta kommer att vara mycket agendadrivet med tanke på kravet på ‘ansvarstagande’, eftersom den termen är vag och betyder olika saker för olika individer.”

“Jag tycker att kommentaren att ‘teknikindustrin har förlorat sin själ’ är lite överdriven”, tillade han.

“Visst finns det oerhörda beteenden i sociala medier och hos vissa utvalda teknikföretag, men jag är inte säker på att sådana överdrivna uttalanden hjälper situationen och att de för många individer framstår som ett icke-hjälpsamt ‘Rom brinner’.”

En fråga till insiders

Har teknikbranschen förlorat sin själ? “Cynikern i mig vill svara: ‘Vilken själ?’ Men realisten säger att även om branschens själ kanske inte är förlorad, måste dagens användares själ och vad de förväntar sig av sina upplevelser återerövras på allvar”, konstaterade Liz Miller, vice ordförande och huvudanalytiker på Constellation Research, ett forsknings- och rådgivningsföretag inom teknik i Cupertino, Kalifornien.

“För Mozilla har deras själ från början varit sammanflätad med integritet, identitet och etisk användning av teknik från rättvis tillgång till balanserade möjligheter”, sade Miller till TechNewsWorld. “Deras hållning har alltid varit att den lilla aktören förtjänar lika stor andel av de digitala möjligheterna som alla andra.”

“Så ur den synvinkeln”, fortsatte hon, “kan själen av personlig suveränitet och respekterad identitet mycket väl ses som förlorad.”

Har teknikbranschen förlorat sin själ är en av de frågor som insatta observatörer funderar över, tillade Ross Rubin, chefsanalytiker på Reticle Research, ett rådgivande företag för konsumentteknik i New York.

“De flesta konsumenter fokuserar på användbarhet och om något gör något bättre än något annat”, säger han till TechNewsWorld.

“TikTok blev oerhört populärt eftersom det var en mer fängslande underhållningsupplevelse än Instagram”, förklarade han. “Å andra sidan har Firefox ett överlägset budskap om integritetsskydd jämfört med sina konkurrenter, men det har inte varit tillräckligt för att övervinna konkurrenternas för-bundna erbjudanden.”

För lite, för sent?

Förr i tiden fokuserade samhället för öppen källkod på vad som ansågs lämpligt och lät dem som sökte information och pengar hos onlinekunder vara ifred. “Men det har förändrats”, konstaterade Rob Enderle, ordförande och chefsanalytiker vid Enderle Group, ett rådgivningsföretag i Bend, Ore.

“Mozilla använder sina begränsade medel för att hjälpa till att driva en kontrarevolution”, säger Enderle till TechNewsWorld. “Jag förväntar mig att det är både för lite och för sent.”

“Trettiofem miljoner dollar är inte särskilt mycket pengar”, sade han, “och om de sprider ut dem tunt, vilket de sannolikt kommer att göra, kan det bara bli ett slöseri med pengar”.

“Mozilla är inte uppbyggt för att vara en riskkapitalbolag”, hävdade han. “Organisationen saknar de färdigheter i affärsmässiga grunder som gör bra riskkapitalbolag framgångsrika.”

Han tillade att Mozilla inte är ensam om att fokusera på frågor om integritet på nätet.

“PC- och konsumentföretagen, inklusive Apple och Samsung, har framgångsrikt fokuserat på dessa budskap under en längre tid, liksom vissa alternativ inom sociala medier”, sade Enderle.

“Hårdvaruföretagen har haft viss framgång, men de betalda sociala medieföretagens ansträngningar har inte haft lika stor framgång”, fortsatte han. “Folk verkar gilla gratis bättre än privat.”

Att föreställa sig ett bättre nät

Mozilla har utsett Mohamed Nanabhay, som har haft ledande befattningar på Al Jazeera och Media Development Investment Fund, till chef för sin riskverksamhet.

“Många av oss kan inte föreställa oss ett liv utan internet. Men är vi villiga att föreställa oss ett liv med ett bättre internet för oss alla?” frågade Nanabhay i ett uttalande.

“Det är därför vi startar Mozilla Ventures – för att skapa ett ekosystem av entreprenörer från hela världen som bygger företag som skapar ett bättre internet”, fortsatte han.

“Vi vill stödja grundare som arbetar med de många utmaningar som vi står inför på nätet – från felaktig information till censur, säkerhet till integritet och förmågan att skada omedelbart och i stor skala”, tillade han. “Dessa frågor är för viktiga för att överlåtas åt en enskild institution att lösa.”

Mozilla Ventures planeras att lanseras officiellt i början av 2023.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *